15 Aralık 2016 Perşembe

Sully


SULLY
                                                   
Yönetmen: Clint Eastwood 
Oyuncular: Tom Hanks, Aaron Eckhart, Laura Linney, Anna Gunn, Autumn Reeser, Ann Cusack, Holt McCallany, Mike O’Malley, Jamey Sheridan, Jerry Ferrara, Molly Hagan, Max Adler, 
Senaryo: Todd Komarnicki (uyarlama), Chesley Sullenberger, Jeffrey Zaslow 
96 dakika | Biyografi, Drama                               



Sully ve 11 Eylül etkileri



    11 Eylül 2001 de Amerika Birleşik Devletlerine teröristler iki büyük yolcu uçağı ile saldırdı. Saldırırlar dünya ticaret merkezine uçağı bilerek çarptırma şeklindeydi. Sonuçlarını hepimiz biliyoruz. Dünyanın en büyük infial yaratan terör saldırılarından birisi.

Bu film ise 15 Ocak 2009'da uçağını Hudson Nehri'ne indirerek 42 yıllık uçma tecrübesine sahip bir pilot olan Kaptan Chesley'nin 'Sully' Sullenberger'in gerçek hikayesine dayanıyor ve böylece uçaktaki 155 insanı sağsalim bir şekilde kurtarıyor.



   İnsanların bu mucizevi hareketten fazlasıyla hoşlandı ve kaptan pilotu kahraman seviyesine koydu. Ancak Milli Ulaştırma Güvenliği Kurulu bu şekilde düşünmedi ve özellikle iki yetkili, Sully'nin uçağını New York'taki LaGuardia Havaalanı'na veya Teterboro Havaalanı New Jersey'ye indirebileceğine inanıp gereksiz yere bir çok insanın canını tehlikeye attığına dair soruşturma başlattılar.

  Sully'nin doğru şeyi yaptığı veya hava alnında geri dönüp uçağı sağlam şekilde indirebilmesi konusundaki belirsizlik filmin dramatik açısını oluşturuyor. Dikkat çekici olan şey, Sully'nin kabusu ve uçağı New York’ta bir binaya çarpmasıyla ilgili gerçeği.

  Amerika halkının tam o ilk sahnedeki uçağın binaya çakılma görüntüsüyle akıllarına direkt olarak 11 Eylülün geleceğine eminim.

Aaron Eckhart ve Tom Hanks’in başı Hudson nehrinden sonra baya baya bir ağrımaya başlıyor. Sadece onların hatalı olduğunun düşünülmesi değil birde karakterlerin yaşadıkları içsel psikolojik sorunlar da filmi izleyen herkeste “acaba hatalı mıydılar gerçekten” sorunun oluşmasına sebep oluyor. Zaten tüm film boyunca hatta tüm fragmanlarında özellikle vurgulanmak istenilen şey buydu.

Kuşların uçağın motorlarına dalıp motorları çalışamaz hale getirdikleri sahneden sonra kokpitte gecen bölümleri tam olarak göremiyoruz. Filmin sonuna kadar kara kutudaki konuşmaların ve gerçekte tam olarak ne olduğunun en sonra bırakılması nehre inmenin gerçekten de hatalı bir karar mı yoksa o an yapılabilecek en doğru hareket mi  konusunda gizemini çok sağlam bir şekilde koruyor.

   Filmin yönetmeni 86 yaşındaki Eastwood sally rölünü hanks’e vermesinin bana göre en önemli sebebi, hiç kimse bu karakteri haysiyet, merhamet ve şüphe ile birlikte Hanks'ten daha iyi kotaramazdı. Hanks asil karakterleri oynamayı seviyor ve izleyiciler Sully'den gelen bu duyguyu bu sayede daha güçlü hissedebilmekte.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder